18 mei 2021

Buiten gymen levert nieuwe inspiratie op

Het aantal kinderen met motorische problemen neemt toe. Dat valt de buurtsportcoaches van de gemeente Noardeast-Fryslân op. “Het is de kunst om kinderen weer plezier te laten krijgen in bewegen”, stelt buurtsportcoach Tom van der Meer.

Doordat de gymzalen in coronatijd gesloten waren, namen de buurtsportcoaches het initiatief om alle basisschoolleerlingen in oud-Dongeradeel buiten gymles te geven. Zij gaven les aan de kinderen van groep 5 tot en met 8 op het schoolplein of op een grasveldje in de buurt. Op die manier konden de leerlingen toch gymles krijgen.

Leuke tikspelletjes

Tom is al sinds 2012 actief als buurtsportcoach in deze gemeente. Dus op veel scholen is hij inmiddels een bekend gezicht. “De kinderen vinden het prachtig als wij langskomen. We nemen van alles mee, steps, skeelers of hockeysticks. We hebben de auto vol met spullen die kinderen zelf vaak niet hebben. Dan gaan de kinderen lekker spelen en wij zijn er bij om tips te geven of bijvoorbeeld om leuke tikspelletjes te organiseren”, vertelt Tom.

Meer fantasie

Het valt de buurtsportcoaches op dat kinderen hun creativiteit een beetje zijn kwijtgeraakt. “Gamen is natuurlijk prachtig, maar daardoor vinden kinderen alles op het plein saai. Wij proberen ze te helpen leuke spelletjes te bedenken, zodat ze daar de volgende keer zelf enthousiast mee aan de slag gaan. Het is onze taak om hen inspiratie te geven zodat de kinderen hun fantasie weer terug krijgen.”

Weerbaarheidstrainingen

De buurtsportcoaches van de gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel doen hun best om zoveel mogelijk verschillende projecten te organiseren op basisscholen. Dit varieert van gym- of judolessen tot weerbaarheidstrainingen. “Soms proberen we dat ook weer te koppelen. Als kinderen bijvoorbeeld ruzie maken tijdens een potje voetbal spelen we daar op in. Hoe lossen jullie het op?”

Samenwerking sportverenigingen

Het gaat er volgens de buurtsportcoach om dat kinderen met veel plezier sporten en dat ze vanuit dat plezier weer lid worden van een sportvereniging. Tom: “Daarom ben ik blij met Samen actief naar gezondheid. Door een goede samenwerking met sportverenigingen zijn de lijnen korter en dan kun je veel meer bereiken!”