18 mei 2021

Hugo Veenker: Bonifatiusloop moet jeugd in beweging krijgen

Hugo Veenker uit Damwâld is vanaf het begin betrokken bij de Bonifatiusloop om de gezondheid van mensen in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel te verbeteren. Zijn belangrijkste doel is: de jeugd in beweging krijgen.

Hugo Veenker is al jaren bezig om verschillende doelgroepen in beweging te krijgen. Vanuit zijn Sport- & Loopadviesbureau loopt hij onder andere met kinderen of met mensen met een verstandelijke of fysieke beperkingen. Ook is hij initiatiefnemer van de Bonifatiusloop die dit jaar voor de twintigste keer wordt gehouden en waar de KidsRun onderdeel van is. Zelf doet hij al 49 jaar aan atletiek en hardlopen zonder een blessure te hebben gehad. “Ooit was ik Nederlands Kampioen Atletiek op de 400 meter indoor”, vertelt Hugo Veenker. Wat hij vooral wil overbrengen op anderen is dat plezier in sporten voorop staat. “Het heeft mij veel positiviteit gebracht. Vooral in combinatie met mijn oude beroep als IC- neonatologie en IC-kinderverpleegkundige in het ziekenhuis, waar ik naast trieste vooral ook veel mooie momenten heb meegemaakt.”

Kidsrun

Een paar jaar geleden is Hugo Veenker vervroegd met pensioen gegaan om zich volledig op  zijn Sport- & Loopadviesbureau te richten. Kinderen gaan hem daarbij nog altijd nauw aan het hart. “In mijn werk ben ik veel kinderen tegengekomen die niet aan sport doen. Vanwege financiële redenen of omdat het niet in het systeem van de ouders zit. Dat terwijl het eigenlijk bij de opvoeding zou moeten horen. Dat is ook de reden dat de opbrengst van de KidsRun naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur van Noordoost-Friesland gaat. Dit fonds maakt het voor alle kinderen uit de regio mogelijk om te sporten. Ook proberen we, samen met enthousiaste buurtsportcoaches, alle basisscholen uit de regio Noordoost-Friesland bij de KidsRun te betrekken. Het is dan ook jammer dat de respons laag is. Dat terwijl scholen er zelf weinig werk van hebben.”

Bewegen is Vet Cool

Wat Hugo Veenker dankzij ‘Samen actief naar gezondheid’ nieuw leven in hoopt te blazen is het project Bewegen is Vet Cool. Dit is een totaalprogramma voor kinderen tot en met 18 jaar met overgewicht waarbij ook een kinderdiëtist en ouders/verzorgers betrokken worden. Het is de bedoeling dat kinderen onder begeleiding twee keer per week bewegen, met ouders boodschappen doen en samen met hen het eten bereiden zodat ze elkaar stimuleren. “Het doel van dit programma is dat het gedrag verandert zodat je een jojo-effect voorkomt”, legt Hugo uit. Hij benadrukt dat kinderen echt niet hoeven te hardlopen. Andere sporten, zoals voetbal, tafeltennis of korfbal zijn net zo belangrijk. “Het gaat erom dat de jeugd plezier in het sporten krijgt, dat kinderen zich zo breed mogelijk ontwikkelen en dat welvaartsziekten voorkomen worden. Het mooie van ‘Samen actief naar gezondheid’ is dat we elkaar kunnen versterken.”