7 juni 2022

Mensen komen weer in beweging dankzij lessen Nordic Walking

Petra van den Broek vindt het belangrijk om mensen te helpen om in beweging te komen. Zij richt zich daarbij juist op een doelgroep voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. Nordic Walking blijkt voor mensen met een chronische aandoening (bijvoorbeeld Parkinson of MS), een beperking of rugklachten een perfecte sport te zijn.

Petra van den Broek is vanaf het begin betrokken bij het platform Samen actief naar gezondheid. Als ambassadeur wilde ze graag ‘iets’ doen voor de mensen uit de regio. “Ik wil ook buiten mijn fysiotherapiepraktijk De Trije Doarpen in Kollumerzwaag om graag wat voor de maatschappij betekenen. Het valt me op dat het voor mensen met gezondheidsklachten soms een hele stap is om in beweging te komen. Zij nemen niet zo snel een abonnement op een sportschool. Daarom wilde ik een activiteit aanbieden die juist voor deze doelgroep laagdrempelig is”, vertelt Petra.

Nordic Walking geeft je letterlijk houvast

In april is ze gestart met lessen Nordic Walking. Zelf kreeg ze hiervoor eerst instructies van Nordic Walking instructeur Edith Wennink. “Het mooie aan Nordic Walking is dat mensen letterlijk houvast hebben dankzij de wandelstokken. Bovendien gebruik je je hele lichaam tijdens het wandelen en houd je je rug recht. Het is eerst alleen even wennen om met die stokken te lopen. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, wordt het wandelen alleen maar leuker en gemakkelijker”, legt de fysiotherapeut uit. De eerste reacties van de deelnemers zijn positief. Na aanmelding kunnen zij gratis een keer meelopen om te zien of het wat voor ze is. De groepen zijn klein zodat Petra voldoende tijd en aandacht heeft om de wandelaars te begeleiden. “Ook blijven we tussendoor soms even staan om spieroefeningen te doen. Daar zijn die stokken ook weer erg handig voor.”

Blij met de subsidie van Samen actief naar gezondheid

De fysiotherapeut is blij met de subsidie die ze kreeg vanuit Samen Actief naar Gezondheid. “Dat bedrag heeft me geholpen om deze activiteit op te starten. We hebben het geld gebruikt voor de aanschaf van de Nordic Walking stokken en om bekendheid te geven aan de lessen.” Belangstellenden mogen zich nog steeds opgeven en kunnen ook tussendoor aanhaken. Petra hoopt dat er genoeg animo is om ook in de toekomst door te gaan. “Mijn uiteindelijke doel is dat mensen niet alleen één keer per week bij ons aan Nordic Walking doen. Maar dat ze ook thuis sneller de stokken pakken. Dat hoor ik nu ook al van deelnemers. En ze merken dat ze minder klachten hebben door het wandelen. Daar doe je het voor!”

Heb je interesse in Nordic Walking?

Neem dan contact op met Petra van den Broek van Fysiotherapie de Trije Doarpen. Telefoon 0511-760015, email: info@fysiotherapiedetrijedoarpen.nl.