27 mei 2021

Veilige fietsroutes moeten ouderen in beweging krijgen

In Fryslân zijn tientallen ‘doortraproutes’ uitgezet. Het gaat om veilige fietsroutes die oudere inwoners moeten stimuleren de fiets te pakken. Om de fietspaden geschikt te maken voor deze doelgroep zijn de paden getest door onder andere Jaap en Coba van der Horn uit Dokkum. Zij zijn zeer enthousiast over het project Doortrappen, maar hebben nog wel een paar nuttige tips.

Jaap van der Horn is 69 jaar en was jarenlang meester op de basisschool in Ferwert. Fietsen is altijd al zijn hobby geweest. Hij fietst elke dag routes van 20 kilometer rondom Dokkum. Zijn vrouw Coba is naar eigen zeggen ‘niet zo’n fietser’. Voor het project Doortrappen maakte ze een uitzondering. “Ik heb altijd in de zorg gewerkt en omdat dit project ook bedoeld is voor mensen met een beperking kijk ik vanuit dat oogpunt naar de routes”, vertelt Coba.

Testfietsers

Als ‘testfietsers’ hebben Jaap en Coba vooral gelet op onveilige oversteekplaatsen, smalle fietspaden, obstakels of gekke bochten. Jaap: “Bij de Stoepa in Hantum was het pad bijvoorbeeld te smal, er waren veeroosters en hekken. Dit is ongeschikt voor de doelgroep, dus is die route aangepast.” Andere routes waren niet altijd even logisch omschreven. Dat was in Niawier bijvoorbeeld het geval. “Om het overzichtelijk te houden, hebben we aangeraden om alleen de knooppuntenroute aan te houden.”

Zelfredzaam

Het voordeel van de routes van het project Doortrappen is volgens het echtpaar dat ze niet te lang zijn. “Je kunt ’s middags de fiets nog wel pakken. Ook voor mensen die niet veel fietsen zijn deze routes goed te doen”, stelt Van der Horn. Achterliggende gedachte van het project is dan ook dat ouderen mede door te fietsen langer gezond, sociaal en zelfredzaam blijven. De routes van Doortrappen helpen hen zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. “De beschrijving met wetenswaardigheden en tips voor horeca onderweg zijn een mooie aanvulling”, vinden Jaap en Coba.

Mooie routes

De Friezen hebben ervan genoten om de routes te testen. Op die manier keken ze zelf ook weer op een andere manier naar hun eigen omgeving. Zo vonden ze de route vanuit Damwâld en die in Buitenpost erg mooi. “Maar eigenlijk zijn het allemaal mooie routes”, zegt Coba. Het echtpaar voelde zich soms wel een vreemde eend in de bijt. “Wij zijn één van de weinigen die zonder ondersteuning fietsen”, lacht Jaap. “Maar”, zo voegt hij er eerlijk aan toe, “Wij pakken niet altijd de fiets. We zijn echte mooi-weer-fietsers.”

Wilt u weten welke doortraptraproutes bij u in de buurt zijn? Ga dan naar de website van Doortrappen.frl.