19 oktober 2021

‘Walking football’ houdt senioren in beweging

HALLUM – Om 60-plussers fit te houden hebben de voetbalclubs sv Wykels Hallum, vv DTD (De Trije Doarpen) en SC Stiens samen een Oldstars-team voor ‘Walking football’ opgericht. Doel van de sport is om ouderen langer te laten sporten en bewegen. Maar ook om de sociale contacten te onderhouden.

Onder leiding van een professionele trainer, Patrick Oosting, gaan de mannen elke vrijdagochtend los op de voetbalvelden van Hallum, Stiens of Koarnjum. “We wisselen de locaties af”, legt Patrick uit. Hij zit samen met de heren aan een bakje koffie in de kantine. “Zo beginnen we de vrijdagochtend om half tien. ‘Talking football’ is minstens zo belangrijk als het ‘Walking football’ zelf”, lacht hij. Aan de stamtafel zit een grote groep mannen. Allemaal voetballiefhebbers. De meesten zijn zelf jarenlang actief geweest als voetballer bij één van deze drie clubs. “Het is leuk dat je hier weer bekenden tegenkomt waar je vroeger ook tegen hebt gespeeld”, zegt de één. “En het is bijzonder dat we op deze leeftijd nog kúnnen voetballen”, zegt de ander. “Ik ben 72 jaar. Vroeger was je op die leeftijd afgeschreven.”

Voetballen met de rem er op

‘Walking football’ is bedoeld om de senioren in beweging te houden. Het is een variant op het reguliere voetbal. Maar bij deze sport renned de voetballers niet. En slidings maken mag ook niet.  Dit om blessures te voorkomen. “De bal mag ook niet hoger komen dan de heup. Dat is soms best lastig. Het is voetballen met de rem er op”, legt de trainer uit. Hij begint de training elke week met een warming-up, oefeningen en spelletjes. Vervolgens gaan de heren een partijtje spelen, vijf tegen vijf. “Een potje winnen is dan leuk, maar niet het doel. Sommigen zijn best fanatiek, maar de meesten doen vooral mee vanwege de gezelligheid. De sociale contacten zijn eigenlijk nog het belangrijkste.” Dat blijkt ook wel in de kantine waar de mannen volop met elkaar lachen. De clubs in deze regio waren, na Cambuur en Heerenveen, één van de eersten met een Oldstars-team. “We zijn begonnen met z’n zevenen en nu zijn er al 26 leden”, vertelt Siebe Post van sv Wykels Hallum.

Over een drempel

Voor de meesten was het een hele stap om te beginnen met ‘Walking football’, geven ze toe. “Je moet even over een drempel heen. Maar als de schroom er eenmaal af is, wil je niet meer anders. “Die vrijdagochtend is voor mij het mooiste moment van de week geworden”, vertelt één van de voetballers. Ze ouwehoeren er met z’n allen op los. “De humor, het kleedkamergevoel en met z’n allen in de kantine zitten, daar kijk ik elke week naar uit.” Hoewel de voetballers niet mogen hardlopen tijdens ‘Walking football’ zijn de trainingen best zwaar. Siebe: “De trainingen zijn best wel intensief, als je alles geeft. En je merkt de volgende dag echt wel dat je getraind hebt. Je voelt je fitter. Het is gewoon leuk om weer even met de mannen onder elkaar te zijn. Dus ik zou zeggen, voor wie twijfelt: trek je schoenen aan en kom erbij.”

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Siebe Post, voorzitter sv Wykels Hallum, telefoon (06) 53 430 996.

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf