22 juni 2021

Wandelen vanuit De Buurtkamer: meer dan alleen maar bewegen

Buurtkamer De Westereen

Bezoekers van de Buurtkamers in Holwerd, Dokkum, Wâlterswâld, Kollum en De Westereen kunnen eens in de twee weken meewandelen met een enthousiast groepje wandelaars. Het is niet alleen in beweging zijn, genieten van de buitenlucht en wat zien van de omgeving. Het is vooral ook het samen zijn en samen in beweging zijn. Onderweg is er ruimte voor een grap en een grolletje, maar loop je zij-aan-zij dan ontstaan er vaak ook mooie gesprekken.

Het is een zonnige dinsdagmorgen wanneer de deelnemers vanuit De Buurtkamer in De Westereen klaar staan om te gaan wandelen. Veel van de wandelaars kennen elkaar inmiddels. Sommigen lopen al vanaf de eerste wandeling zo’n drie jaar geleden mee. Anderen kennen elkaar van andere Buurtkamers, want eenmaal enthousiast gebeurt het regelmatig dat de deelnemers meerdere, of zelfs álle, Buurtkamers afgaan om van daaruit te gaan wandelen.

Dat veel van de wandelaars elkaar inmiddels kennen, is geen belemmering om zelf ook mee te doen. Integendeel. Iedereen is vrij om aan te haken. Kunnen lopen is daarbij niet eens een vereiste. Een tijdje geleden ging er zelfs iemand mee in een scootmobiel. Dan wordt de route daarop aangepast. Ook het tempo wordt onderling bepaald en afgestemd op wie er meewandelen en hoe het weer is. Is het te warm, dan wordt het een wat korter rondje.

Wandelbegeleider

Officieel heeft één persoon de leiding over het groepje. Deze wandelbegeleider heeft daarvoor een cursus gevolgd bij een wandelcoach van Stichting Welzijn het Bolwerk. Hierdoor weet hij of zij wat te doen in noodsituaties. Ook stuurt deze wandelbegeleider bij wanneer de situatie daarom vraagt. In de praktijk komt het erop neer dat er nauwelijks verschil is tussen degene die de leiding heeft en degene die meewandelt. Pas wanneer er iets gebeurt -een tijdje geleden werd iemand bevangen door de hitte- is te zien wie nu de wandelbegeleider is. In het groepje van vandaag blijken zelfs vier mensen te zijn die deze cursus hebben gevolgd.

Meer dan alleen wandelen

Waar alle deelnemers het over eens zijn is dat het wandelen méér is dan alleen maar wandelen. “Het gaat vooral om het samen zijn. Ik wandel graag maar in m’n eentje is het toch minder leuk”, zo stelt één van de deelnemers.

Het samen wandelen is ook iets om naar uit te kijken. Marije Klaver is medewerker bij Stjoer, de organisatie die de vrijwilligers in De Buurtkamer begeleidt. “Er zijn mensen die de hele week met niemand praten, totdat ze bij De Buurtkamer komen. Voor hen is het werk wat wij doen van levensbelang.” Bij De Buurtkamer werkt men heel vraaggericht. Voor de één is samen aan tafel een kopje koffie drinken voldoende, de ander is liever actief en gaat daarom mee wandelen. Volgens Klaver ontstaan er mooie verbindingen bij De Buurtkamer. “We weten van mensen die elkaar hier hebben leren kennen en nu bijvoorbeeld met elkaar meegaan als ze voor een onderzoek naar de dokter moeten. Of mensen die samen een dag naar Texel gaan.”

Kom gerust eens langs en doe mee!

Na afloop van de wandeling, die door een verrassend mooi stukje natuur in en rondom De Westereen is gegaan, krijgen de deelnemers nog een kop koffie. Of een ijsje – omdat het zo warm is. De wandelaars bespreken de wandeling nog even na. Ze grappen nog wat en er komen sterke verhalen op tafel. Ze spreken ook de hoop uit dat er meer mensen zich zullen aansluiten bij de wandelingen. “Aan iedereen die twijfelt: kom gerust eens langs en doe mee. Je zult zien dat je voortaan nooit meer over wilt slaan”, aldus één van de deelnemers.

Voor meer informatie kijk op de website van De Buurtkamer.

Fotobijschrift: Eén van de deelnemers wijst op een aantal bijzondere planten op de route.