18 mei 2021

Wintergames maakt bewegen leuk voor jongeren

Tom van der Meer is sinds 2012 als buurtsportcoach actief in de regio Noordoost-Friesland. Het valt hem op dat veel kinderen niet meer lid zijn van een sportvereniging. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Met de Wintergames proberen we vooral de jongeren van 12 tot en met 17 jaar weer in beweging te krijgen.”

Aanleiding voor het organiseren van de Wintergames was corona. “Door de maatregelen sport de jeugd veel minder. Daar springen wij op in. Samen met de jongerenwerkers van welzijnsorganisaties het Bolwerk en Timpaan hebben wij activiteiten georganiseerd die leuk zijn voor jongeren om te doen. We hebben subsidie gekregen om daarvoor spullen aan te schaffen”, legt Tom uit.

Doelgroep 12 t/m 17 jaar

De doelgroep voor dit project bestaat uit jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit Kollum, Blije, Dokkum, Damwâld en De Westereen. Tom: “Om de vier weken hebben we in deze vier verschillende regio’s activiteiten georganiseerd. We hebben gekozen voor bubbelvoetbal, lasergamen, archery tag en een pannatoernooi. Allemaal bezigheden die jongeren normaal gesproken niet zo snel doen.”

Verplicht opgeven

Het moeilijkste voor de organisatie was om de doelgroep te bereiken. Belangstellenden moesten zich verplicht opgeven en vanwege de coronamaatregelen mochten er maximaal twaalf jongeren per keer deelnemen. De activiteiten vonden plaats van 25 januari tot en met 19 februari 2021, elke middag tussen 15.00 en 16.00 uur. Alleen het pannavoetbal is vanwege het slechte weer helaas niet doorgegaan.

Bubbelvoetbal

Bij het bubbelvoetbal speelden twee teams van zes personen tegen elkaar. In een grote opblaasbare bal gingen ze de strijd met elkaar aan. ”Dat was een groot succes. Maar ook het spel Archery Tag dat met een grote pijl en boog en maskers wordt gespeeld was populair. Het lasergamen werd uitgevoerd bij het scoutingterrein in Dokkum. Alleen al vanuit het dorp Ee deden er 35 jongeren mee. Met dank aan de inzet van Marijke Krijgsman die vanuit de kerk actief is als jeugdwerker in Ee.”

150 jongeren

Het is de buurtsportcoaches gelukt om in totaal 150 jongeren in beweging te krijgen. “De jongeren vonden het hartstikke leuk. Eén van de deelnemers zei: ‘Het lijkt wel een verjaardagsfeestje’. Doordat we dit hebben georganiseerd hopen we op mond-tot-mondreclame zodat de volgende keer nog meer jongeren gaan meedoen. Voor ons als buurtsportcoaches is dit een goede reden om vaker met de jongerenwerkers samen te werken. Op die manier hopen we ons doel te bereiken: Samen actief naar gezondheid.’’